neděle 9. června 2013

Co to je ten Kyrgyzstán?

Hoooray, jedu do Kyrgyzstánu, je na čase ho začít Googlit a pozjišťovat si nějaké info.

Kyrgyzstán je takový drobek mezi giganty. Ačkoliv třikrát větší než Česká republika, stejně je to drobek, v porovnání se sousedními státy. Sousedí s Čínou, Kazachstánem, Uzbekistánem a Tádžikistánem. Vzdušnou čarou kousek od KG jsou další státy rozlohově z TOP 20 světa - Rusko, Indie a Mongolsko.


Kyrgyzstán má zhruba pět miliónů obyvatel z nichž většina se živý farmářskou prací v horách. V horách je silné slovo, ale v podstatě všechno v Kyrgystánu je v horách. 40 % území leží výš než 3000 m nad mořem, začínají tam taky Himaláje a s nimi i sedmitisícovky, ale tam se asi nedá pěstovat nic jiného, než fialové krávy.

 

Jediné město Kyrgyzstánu nad 100 000 obyvatel je Biškek - ten má necelý milion. Dalšího půl milionu žije v menších městech a zbývajících 3,5 miliónu obyvatel v osadách a na vesnicích.

Mluví se tam z části rusky (hlavně ve městech) a z části Kyrgyzsky. Kdo by čekal, že to jsou podobné jazyky, tak by se spletl. Kyrgyzština vychází z turečtiny a je to úplně jiný kafe. Oba jsou úřední jazyky, ale ve městech se jede spíš na ruštinu a obyvatele mimo města invaze Rusáků nezajímala, tak si nadále šprechtí po kyrgyzsky.


Hlavní rekreační oblastí země je moře. Je to takové jejich speciální moře. Technicky vzato se jedná o obrovské jezero s nasládlou vodou. Rozloha 6236 km² a průměrná hloubka 278 metrů stačí k tomu, aby vytvořila přímořské klima. Jedině u toho jezera nejsou velké výkyvy teplot, běžné jinak pro celý KG. A právě u toho jezera by se měl nacházet kemp, ve kterém budeme pobývat.

Časosběrné video - hvězdy, hory, jezera.

Podle toho, co jsem zatím vypozoroval, tak tam žijí lidé s mongolskými rysy. Pozoroval jsem hlavně teda holky - ty mají velké tmavé oči a tmavé vlasy.... a jsou celkem pěkný :)

Mají tam zajímavé zvyklosti... třeba ty týkající se úplatků. Je to úplně jiná mentalita než u nás. Učitelé tam údajně berou úplatky, normálně se s tím počítá. Mají tak malé platy, že by bez nich nevyžili. Ale co jsem zaslechl z vyprávění, tak to není tak, že by někdo zaplatil a dostal titul, ale zaplatí a je připuštěn ke zkoušce. Každej o tom ví, nikdo to neřeší.

Takhle se tam baví děti ve volných chvílích.

Další zvyk, který mě zaujal je spojený se svatbami. Mají tam tradici, že když kluk "unese" holku, tak ta si ho musí vzít. Pak ji vysoutěží nějaké věno, za které ji prodá domů, vezmou se a jsou svoji až do smrti. Tato tradice se nejspíš bere různě vážně v různých oblastech. Jednu holčinu unesl kluk a podle jejích slov byl celkem pěknej, tak si ho vzala (údajně nemusela). Druhá zase má dost velké obavy a bojí se toho, až ji někdo unese (vycítil jsem z rozhovoru, že si ho musí pak vzít).

Žádné komentáře:

Okomentovat